KISA KISA… KISA KISA… KISA KISA…

KISA KISA… KISA KISA… KISA KISA…

Yurttan ve Dünyadan haberler:
 Adana Altın Koza Sanat festivali Adana Büyükşehir Belediyesi’nce ödenek yetersizlilği ferekçesiyle iptal edildi.
 İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden Oxford ve Cambridge’in yetkilileri Internet üzerinden eğitim vereceklerini açıkladılar. Bu uygulamadan 2005 yılına kadar 75.000 öğrencinin yararlanaması bekleniyor.
 Ünlü çizgi kahramanlar Snoopy ve Charly Brown’un yaratıcısı Charles M. Schultz, 12 Şubat Cumartesi günü, 72 yaşında hayata veda etti.
 Atlas Dergisi editörü ve AKUT üyesi, dağcı İskender Iğdır, Nasuh Mahruki ve Kuvvet Lordoğlu ile birlikte çıktığı Ağrı Dağı zirvesinden inerken bir kaza sonucu uçuruma yuvarlanarak hayatını kaybetti.

Kültür - Sanat haberleri:
 Ressam Azniv Çoban, Beyoğlu Asmalımescit Sanat Galerisi’nde açılan bir karma sergiye katıldı. Sergideki resimlerinde yaşamın teatral yönünü ele alan sanatçı, yeni eserlerinde de önceki çalışmalarında sıkça kullandığı piyerolara yer vermişti. Sergi 26 Şubat tarihine kadar açık kaldı.
 Fidan Müzik tamamı Ermenistan topraklarında doğmuş eserlerden oluşan “Geleneksel Ermeni Müziği” adlı bir albüm piyasaya çıkardı. Kalan Müzik’ten Hasan Saltık, Faik Keztekoğlu ve Knar Grubu’nu desteğiyle derlenen albümde on dokuz parça bulunuyor.
 Haldun Taner’in ünlü oyunu “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” Şehir Tiyatroları Kadıköy Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, iki hafta önce sahnelenmeye başladı. Oyunun yönetmeni Orhan Alkaya, hazırlık çalışmaları sırasında Ermeni tiyatrocular Misak Toros ve Berç Noradunkuyan’ın yanı sıra Hagop Ayvaz’ın da ya yardımlarına başvurmuş.
 Sayat Nova Korosu Altı Nokta Körler Derneği’nin düzenlediği “Çok Sesli Korolar Festivali”ne katıldı. Festival Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü Murat Dikmen Salonu’nda, 27 Şubat Pazar günü gerçekleşti.
 26 Şubat Cumartesi günü, Beyoğlu’ndaki Ada Kültür Merkezi’nde “Türkiye’de Etnik Müzik” başlıklı bir panel gerçekleşi. Panele etnomüzikolog Melih Duygulu, Pakrat Es-tukyan, Stelyo Berber ve Selim Hubeş konuşmacı olarak katıldılar.
 Saylort Orkestrası, Bomonti Fransız İhtiyarhanesi’nde, 4 Şubat Cumartesi günü bir Türk Sanat Müziği konseri verecek.

Cemaatimizden haberler:
 Feriköy Merametçiyan İlköğretim Okulu öğrencisi Berç Deruni Antalya’da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası’nda , kendi kategorisinde birinci oldu. Deruni İspanya’da düzenlenecek Dünya Satranç Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek.
 ÇEKÜL Gençlik Birimi tarafından düzenlenen “Azınlıklar” seminerleri, 8 Şubat Salı akşamı İTÜ Taşkışla binasında, Mıgırdiç Margosyan’ın “Diyarbakır Ermenileri” konulu semineriyle başladı.
 Bezciyan Okulundan Yetişenler Dereneği 50. Kuruluş yıldönümünü, 4 Şubat Cuma akşamı Kumkapı’daki dernek lokalinde gerçekleşen konserle kutladı. Konserde, bir dönem Esayan Derneği’nde çalışan ve halen Bezciyan Derneği folklor grubunu çalış-tıran eski Keğart Grubu’nun elemanları sahne aldılar.
 ÇEKÜL Gençlik Birimi’nin “Azınlıklar” konulu seminerleri 15 Şubat Salı akşamı Hrant Dink’in “Anadolu Ermenileri” başlıklı semineriyle sürdü.
 10 Şubat Perşembe günü cemaat basınının mensuplarını makamında kabul eden Patrik 2. Mesrop, depremde zarar gören Patrikhane binasının restorasyon nedeniyle boşaltılacağını ve Patrikhane’nin Kazaz Amira Salonu’nu üst katında bulunan Pilos Yalın Salonu’nda kurulan geçici makamda hizmet vereceğini açıkladı. Restorasyonun 1,5 - 2 yıl süreceği tahmin ediliyor.
 22 Şubat Cuma günü, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü makamında ziyaret eden Patrik 2. Mesrop, görüşmede Sarıgül’e Şişli’de yaşayan cemaat mensuplarının sosyal ve kültürel ihtiyaçlarıyla gayrimenkul sorunları konusunda bilgi verdi.
 Tüm Sakaryalılar Kültür Tardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Deprem” konulu kompozisyon yarışmasında birincilik ödülünü, “Ağladık” adlı kompozisyonuyla, Özel Bilgi Koleji öğrencisi Sesil Yazıcıyan aldı.
 ÇEKÜL Gençlik Birimi’nin düzenlediği seminerlerin üçüncüsü 22 Şubat Salı günü gazeteci yazar Rıdvan Akar’ın katılımıyla gerçekleşti. Akar seminerde Cumhuriyet dönemi azınlık politikalarının azınlıklar üzerindeki etkisini anlattı.
 50. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Bezciyan Okulundan Yetişenler Derneği, 25 Şubat Cuma akşamı, Kazaz Artin Amira Salonu’nda bir Paregentan Yemeği düzenledi.
 Karagözyan Yetimhanesi’nde, 29 Şubat Salı günü şarkıcı Bartev’in de katıldığı bir kıyafet balosu düzenlendi. Öğrenciler gece boyunca arkadaşları ve öğretmenleriyle doyasıya eğlendiler.
 2 Mart Perşembe günü, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi Şirinoğlu Salonu’nda, Mera-
metçiyan Okulu öğrencileri için bir Paregentan eğlencesi düzenlendi.
 Esayan Lisesi Okul Aile Birliği, 4 Mart Cumartesi günü, Karaköy Liman Lokantası’-nda bir Paregentan Şenliği düzenledi.
 Samatya’da Sahakyan Nunyan Okulu bünyesinde okuma yazma bilmeyen yetişkinlere ücretsiz okuma - yazma dersleri veriliyor. Ana Çocuk Sağlığı Vakfı(AÇEV)’nın deste-ğiyle oluşturulan programa 14 ev kadını devam ediyor.
 Ermeni kadınları da “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutluyor! Lerna Ekmek-çioğlu, Delal Dink, Melissa Bilal, Belinda Mumcu, Neda Bebiroğlu ve Sarem Külegeç’in çabalarıyla düzenlenen kutlama programı, 5 Mart Pazar günü Getronagan Derneği’nde düzenlenen “Yaşama Kadın Bakışları” başlıklı söyle-iyle başladı. Program, 8 Mart Çarşamba günü Getronagan Derneği’nde, mezzo soprano Jaklin Çarkçı, tiyatrocu Ani İpekkaya, yazar Karin Karakaşlı ve sinema eleştirmeni Aylin Taşçıyan’ın katılacağı bir panel ve 9 Mart Perşembe günü Esayan Derneği’nde, “İki Öncü Ermeni Kadını: Hayganuş Mark ve Zabel Asadur” başlıklı Ermenice seminerle sürecek.

Maral BALIMIĞLU